'Een van de belangrijkste keuzes om met dit mooie project te starten was om het zo duurzaam mogelijk te maken.'
Het klinkt altijd zo mooi, maar wat betekent dit nou in de praktijk?
Plastic
De eerst keuze was al gelijk om geen plastic te gebruiken in de productie/verpakking van de artikelen, dat is gelukkig gelijk al gelukt vanaf het begin. Daarom maak ik alleen gebruik van papieren verpakkingsmateriaal en geen plastic zoals zakjes e.d.
Papier
Naast de eerste keuze om niks met plastic te gaan doen, ontkom je er natuurlijk niet aan om met papier te gaan werken. De bekendste manieren die wij in de maatschappij kennen om papier te produceren is middels bomen. Wanneer het papier dat gemaakt is van bomen een FSC-keurmerk heeft, draagt dit al bij aan de gezonde goede industrie. Ondanks dat blijf ik toch verder kijken naar andere mogelijkheden. Hierdoor heb ik 2 mooie bedrijven gevonden een dat papier van landbouwafval maakt en een dat enveloppen van onder andere tulpenbollen maakt. Met deze combinatie kunnen wij een combinatie van duurzame wenskaarten aanbieden.
Wenskaarten van landbouwafval
Wanneer boeren de akkers oogsten en de oogst verwerken tot producten blijven er allemaal resten over. Denk hierbij aan stengels en bladeren na de verwerking van gewassen zoals koren, mais, suikerriet en rijst. Waarom dit weggooien als je het circulair kan inzetten voor prachtige producten? Samen met mijn leverancier PaperWise werken we dus toe naar een betere wereld waarbij we de uitputting van de aarde tegengaan. Het papier waar de wenskaarten van gemaakt worden is dus volledig gemaakt van landbouwafval. De stengels en bladeren die overblijven van de oogst worden getransformeerd tot unieke vellen papier van 295g/m2 waar ik vervolgens wenskaarten van maak.
Wat levert dit nou eigenlijk op? De impact op het milieu is 47% lager dan wanneer bomen worden gebruikt voor papier en is het 29% lager dan gerecycled papier.
Enveloppen van Tulpenbollen
Een andere mooie ontwikkeling is het gebruik van tulpenbollen in de verwerking van enveloppen. Nou kan je zeggen, maar tulpenbollen zijn toch ook landbouwafval? Dat klopt! Daarom maakt dit dus, dat ook de enveloppen bijdragen aan een meer circulaire productie van papier voor de postindustrie waarbij minder bomen gebruikt worden. In tegenstelling tot de kaarten, waar gewassen zoals koren, mais, suikerriet en rijst voor worden gebruikt, worden er voor de enveloppen tulpenbollen gebruikt.
Zijn we er dan al? Nee, ik denk dat het altijd beter kan en moet. Desondanks is het belangrijk om er rekening mee te houden en er mee bezig te zijn.
Verzending
Lucht hebben we nodig, maar niet in onze pakketjes! Ik heb het dan natuurlijk over de grootte van de pakketjes en de ruimte die ze innemen in sorteercentra, auto's en andere vervoersmiddelen. Wie kent het niet, je besteld een product en je krijgt een doos waar eigenlijk het product nog 40x in past. Zonde! Aan de andere kant moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je producten niet beschadigen. Daarom verstuur ik alle producten middels het kleinste formaat pakket dat gewoon door de brievenbus past. Je hoort het al, het brievenbuspakketje. In vergelijking met een gemiddeld pakket van 386gram Co2 uitstoot heeft een brievenbuspakketje maar 8 gram Co2 uitstoot. Daarnaast heeft het ook nog andere voordelen. De verzendkosten zijn lager en je hoeft er niet voor thuis te blijven want het past door de brievenbus.